Bericht: augustus 2013
In 2011 heeft de gemeente Woerden het initiatief genomen voor Stapjefitter re-integratie. Het betreft een groepsprogramma waarbij mensen met een uitkering en een ongezonde leefstijl actief werken aan hun gezondheid en leefstijl en integreren in de samenleving. Ze werken daarmee ook aan hun vitaliteit en daarmee aan hun toekomst. De gemeente heeft hiertoe diverse organisaties bij elkaar gebracht, waaronder Welzijn Woerden, de stichting Woerden Actief, Fysiotherapeutenmaatschap Woerden, Vierstroom en Bewegen Werkt BV.
In de eerste helft van 2013 heeft de derde groep 18 weken lang meegedaan aan dit programma. De resultaten van de drie Stapjefitter groepen zijn heel positief tot nu toe. Er zijn tot nu toe 48 re-integratie cliënten gestart met Stapjefitter. Daarvan hebben uiteindelijk 39 het hele programma afgerond. Een uitval van 18% is goed voor deze doelgroep. De gemiddelde opkomst bedroeg 78%, hetgeen ook hoog is. Van de deelnemers was 66% vrouw en leeftijd van alle deelnemers varieerde van 26-56 jaar.
De deelnemers hebben na het programma een lagere vetpercentage en buikomvang en een betere conditie dan ervoor. Ook is de bodymassindex (BMI=mate van overgewicht) en lichaamsgewicht verlaagd. De ervaren gezondheid van de deelnemers is na het programma verbeterd. Deelnemers geven zichzelf na de 18 weken een hoger cijfer voor hun eigen gezondheid, hun beweeggedrag en hun voedingspatroon dan bij aanvang van het programma. Er was ook een duidelijke toename in participeren (= meedoen) in de samenleving, dit geldt met name voor sporten bij een sportorganisatie en het meedoen aan vrijwilligerswerk. Deelnemers in de laatste Stapjefitter groep scoren hierbij beter dan die in de beide voorgaande groepen. Van de deelnemers is de helft al gestart met enige vorm van vrijwilligerswerk en van de andere helft is – op een deelnemer na – aangehaakt bij enige vorm van sport en/of beweegorganisatie. Dit hangt mede samen met de langere duur (=intensivering) van Stapjefitter (nu 18 weken – eerder 9 weken).
Vanuit de gemeente blijft men de deelnemers actief volgen en stimuleren. Zij hoopt hiermee een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van leven van haar burgers en de deelnemers meer en actief te betrekken bij de samenleving.
Werkwijze Stapjefitter re-integratie
Deelnemers worden geworven door de re-integratie consulenten van de gemeente. Het project start met een fitheidstest en de afname van een schriftelijke vragenlijst. Daarna vindt een intakegesprek plaats met een leefstijlcoach en de re-integratie consulent. Tijdens dit gesprek gaan deelnemers hun individuele doelen vaststellen.
Dan start men het 18 weken durend groepstraject. Gedurende een eerste bijeenkomst van twee uur krijgt men wekelijks informatie over gezond eten en bewegen van een fysiotherapeut en een diëtist. Gedurende een 2e wekelijkse bijeenkomst gaan de deelnemers met elkaar sporten en men wordt gestimuleerd tot gedragsverandering, ook wordt gewerkt aan kwaliteiten die nodig zijn voor (vrijwilligers)werk. Om te zorgen dat de deelnemers in het algemene dagelijks leven en na de cursus ook daadwerkelijk gaan meedoen binnen regulier aanbod en zo de opgedane vaardigheden en gezonde leefstijl structureel in de praktijk brengen, gaan deelnemers gedurende dit traject ook veilig kennismaken met het lokale beweeg-, cultuur-, welzijns- of vrijwilligersaanbod in Woerden. Halverwege het programma wordt de deelnemer expliciet uitgenodigd door een welzijnsconsulent (of homecoach) om in een activerend gesprek zijn/haar interesses en wensen m.b.t. vrijetijdsbesteding en vrijwilligerswerk kenbaar te maken. Vervolgens krijgt de deelnemer de mogelijkheid om gericht kennis te maken met het lokale aanbod wat aansluit bij deze interesse.
Bij de eindevaluatie en slotgesprekken met de deelnemers wordt het kennismakingstraject geëvalueerd en wordt bij het bespreken van de toekomstplannen ook besproken hoe de deelnemer structureel aan zijn interesse kan deelnemen binnen het regulier aanbod binnen de gemeente Woerden. Indien nodig kan het declaratiefonds en het zgn. Geluksbudget van de gemeente ingezet worden als (gedeeltelijke) vergoeding gelden voor de contributie van deze activiteit.
Stapjefitter is een programma voor mensen die re-integreren in de samenleving en een ongezonde leefstijl hebben. Stapjefitter is een 18 weken durend traject dat inspeelt op het verbeteren van fysieke conditie, zelfvertrouwen, zelfwaardering, het uitbreiden van het sociale netwerk, het bevorderen van arbeidsrelevante vaardigheden en het kennismaken met (de mogelijkheden van) vrijwilligerswerk. Bij Stapjefitter wordt samengewerkt door Welzijn Woerden, de Stichting Woerden Actief, Bewegen Werkt BV, gemeente Woerden, Fysiotherapeutenmaatschap Woerden en Vierstroom.
Deelnemers worden geworven door de re-integratie consulenten van de gemeente. Het project start met een fitheidstest en de afname van een schriftelijke vragenlijst. Daarna vindt een intakegesprek plaats met een leefstijlcoach en de re-integratie consulent. Tijdens dit gesprek gaan deelnemers hun individuele doelen vaststellen. Dan start men het 18 weken durend groepstraject. Men krijgt wekelijks informatie over gezond eten en bewegen van een fysiotherapeut en een diëtist. Gedurende een 2e dagdeel gaan de deelnemers met elkaar sporten en men wordt gestimuleerd tot gedragsverandering, ook wordt gewerkt aan kwaliteiten die nodig zijn voor (vrijwilligers)werk. Om te zorgen dat de deelnemers in het algemeen dagelijks leven en na de cursus ook daadwerkelijk gaan meedoen binnen regulier aanbod en zo de opgedane vaardigheden en gezonde leefstijl structureel in de praktijk brengen, gaan deelnemers gedurende dit traject ook veilig kennismaken met het lokale beweeg-, cultuur-, welzijns- of vrijwilligersaanbod in Woerden. Halverwege wordt de deelnemer expliciet uitgenodigd door een welzijnsconsulent (of homecoach) om in een activerend gesprek zijn/haar interesses en wensen m.b.t. vrijetijdsbesteding en vrijwilligerswerk kenbaar te maken. Vervolgens krijgt de deelnemer de mogelijkheid om gericht kennis te maken met het lokale aanbod wat aansluit bij deze interesse.
Bij de eindevaluatie en slotgesprekken met de deelnemers wordt het kennismakingstraject geëvalueerd en wordt bij het bespreken van de toekomstplannen ook besproken hoe de deelnemer structureel aan zijn interesse kan deelnemen binnen het regulier aanbod binnen de gemeente Woerden. Indien nodig kan het declaratiefonds en het zgn. Geluksbudget van de gemeente ingezet worden als (gedeeltelijke) vergoeding gelden voor de contributie van deze activiteit.