Woerden Actief! is na tien jaar nog heel actief in Woerden

Bericht: 9 april 2014

WOERDEN – Ommetjesplan, Stapjefitter, combinatiefunctionarissen, beweegteam Woerden. Wat begon als een burgerinitiatief, groeide uit tot een stichting die het bewegen en sporten in Woerden initieert en een voorbeeld is voor anderen.
In april 2004 kwamen Maarten Stiggelbout, Egbert Egberts en Ad Hoeboer na onderzoek tot de conclusie dat veel Woerdenaren onvoldoende sporten en een ongezonde levensstijl hebben. Bestuurslid Maarten Stiggelbout: “Vervolgens organiseerden we in september een bijeenkomst met vele partijen en op 9 december was Woerden Actief een feit. In 2005 verscheen wekelijks een column in deze krant. “Steeds door een andere organisatie. De staatssecretaris schreef de eerste, Erica Terpstra de laatste.” Woerden Actief stond op de kaart en had ondertussen al het Ommetjesplan bedacht.
Voorzitter Joost Avis: “Dat zijn vier wandelroutes door Woerden met het station als centraal punt. Alle Woerdenaren kunnen binnen een straal van 250 meter vanuit hun woning op de route komen.” Af en toe komt dit project nog op tv in een herhaling van de Vakantierechter. “De gemeente wilde geen bordjes plaatsen en kreeg gelijk. Het zijn uiteindelijk stickers op lantaarnpalen geworden.” Succesvol was ook de inzet van combinatiefunctionarissen, alleen het eerste jaar volledig betaald door de overheid.
Stiggelbout: “We kregen als een van de eersten subsidie van het vijf jaar durende landelijke project Gezamenlijke Slagkracht waardoor het mogelijk was de combinatiefunctionarissen een impuls te geven.”
Zo kregen ze ruimte voor Aangepast Bewegen en het basisschoolpakket Lekker in je Lijf, waardoor kinderen al vroeg vertrouwd raken met gezond eten en bewegen om overgewicht te voorkomen. Volwassenen werden om dezelfde reden aangesproken met het project Stapjefitter. Stapje voor stapje fitter worden, re-integreren, sociale contacten opbouwen. “Vooral samen bewegen,” zegt Avis. “Met elkaar afspreken en weer meedoen in de samenleving.”
Woerden Actief werkt, en een deel van de subsidie moest ingezet worden om de aanpak bij andere gemeenten en organisaties onder de aandacht te brengen waarvoor Woerden Actief een folder ontwikkelde. Vanaf 2015 is de subsidie voorbij. “We maken plannen om zonder budgetten verder te gaan, terug naar de rol van initiator,” aldus Avis. “We hadden het doel binnen vijf jaar overbodig te zijn en in die tijd alle Woerdenaren in beweging te krijgen,” zegt Stiggelbout. “Dat was ambitieus, maar we zijn trots op wat we samen met 300 andere organisaties hebben bereikt.” En dat wordt nog meer. Avis: “We denken aan een beweegtuin, vooral voor ouderen en doen onderzoek naar de haalbaarheid.”

(Bron: deweekkrant)